maanantai 28. kesäkuuta 2021

Kenen puoleen kääntyä?

 


 


Sekä psykologit että psykoterapeutit tekevät työtä hyvän mielenterveyden ja tasapainoisen elämän eteen. Useissa organisaatioissa on töissä sekä psykologeja että psykoterapeutteja. Apua hakevan voikin joskus olla hankala tietää kenen puoleen kääntyä. 

Tässä kerrotaan lyhyesti näiden kahden ammattinimikkeen eroista ja yhtäläisyyksistä.

Mielenterveyden ammatit esittelyssä 

1 Psykologit


Psykologi on Valviran suojaama ammattinimike, jonka saaminen edellyttää korkeamman asteen tutkinnon, joka on Suomessa psykologian maisteri.Opinnot kestävät noin 5 vuotta, ja niiden aikana psykologiksi kouluttautuva tutustuu psykologian tärkeimpiin oppisuuntiin ja niiden tarjoamiin hoito- ja tutkimusmenetelmiin. Lopputyön kirjoittaminen on pakollista, ja viimeistään sen aikana tapahtuu lopullinen pätevöityminen omaan erikoisalaan.



Osa psykologeista toimii oman vastaanottonsa kautta tarjoten psykologista apua asiakkaille. Kysymyksessä on hoito keskustelmalla. Asiakas ja psykologi luovat henkilökohtaisen ammatillisen ihmissuhteen, jossa pohditaan mennyttä ja nykyhetkeä, ja sitä kautta rakennetaan parempaa tulevaisuutta. Psykologi voi halutessaan käyttäá psykologisia testejä työssäänja kirjoittaa niiden sekä potilaan haastattelun pohjalta ns. psykologilausunnon.


Kun asiakas valitsee psykologia, hänen tulee kiinnittää huomiota niihin teemoihin, joiden psykologi kertoo olevan omaa erityisosaamistaan. On myös tärkeää kokea, että valittu psykologi on ihmisenä oikea keskustelukumppani pohtimaan elämän vaikeitakin kysymyksiä.

2. Psykoterapeutit


Psykoterapeutti on samoin kuin psykologi Valviran valvoma ammattinimike. Psykoterapeutteja on monen eri tasoisia, esimerkiksi Vaativan erityistason psykoterapeutti, Erityistason psykoterapeutti, Perheterapeutti, ja niin edelleen. Yhteistä kaikille näille koulutuksille on se, että psykoterapeutit koulutetaan  aina nimenomaan terapeuttiseen hoitotyöhön. Psykoterapiakoulutus on useamman vuoden kestoinen ja osassa vaaditaan opiskelijalta myös oman psykoterapian läpikäymistä. Taustaltaan psykoterapeutteja on mitä moninaisimmista lähtökohdista, sillä kyseessä on pitkälti jatkokoulutus,  eli useilla opiskelijoilla on jo olemassa joku sopiva pohjakoulutus, esimerkiksi sairaanhoitaja. On myös paljon psykologeja, jotka hankkivat psykoterapeutin pätevyyden.

Psykoterapia on keskusteluun perustuva metodi, jossa asiakasta autetaan työstämaän menneisyyttä ja kohtaamaan tuleva rohkeasti.Eri koulukuntien psykoterapeutit keskittyvät hieman eri asioihin. Tuttu esimerkikki ovat ratkaisukeskeiset terapiat, joissa kuten nimikin jo kertoo, etsitään nimenomaan ratkaisuja sen sijaan, että keskityttäisiin analysoimaan ongelmien alkuperää. Kyseessä on strukturoitu terapiamenetelmä, jossa uusia elämäntaitoja integroidaan omaan elämään askel askeleelta.


Kun valitsee psykoterapeuttia, on hyvä pohtia omia tarpeitaan ja sitten peilata niitä psykoterapeutin tarjoamaan menetelmään. Koska hoito tapahtuu keskustelmalla, on hyvä kokea, että valittu psykoterapeutti on sellainen ihminen, jonka kanssa voi ja jonka kanssa kannattaa keskustella. Koska psykoterapeuttien kirjo on valtava, on suositeltavaa tutustua psykoterapeuttiin rauhassa ja etsiä tarpeen mukaan taustatietoa tarjotuista menetelmistä esimerkiksi internetistä tai pyytââ niitâ psykoterapetilta itseltään.


Tekstin kirjoitti psykologi Timo Kojonen.

Therapion.com FI 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti