maanantai 21. syyskuuta 2015

Ratkaisu- ja voimavarakeskeinen lähestyminen parisuhteeseen



Parisuhde voi tuottaa onnea, terveyttä ja hyvinvointia. Aina ei kuitenkaan ole helppoa. Ratkaisu- ja voimavarakeskeinen terapia myös netissä voi olla ratkaisu parempaan vuorovaikutukseen ja onneen parisuhteessa.


Parhaimmillaan parisuhteessa tunteet tekevät toisesta ihmisestä välttämättömän. Rakkauden avulla me sitoudumme toisiimme pohtimatta, mitä hyötyä toisesta on viime aikoina ollut. Rakkaus saa sitoutumaan ja tahtomaan rakastaa. Yksi onnellisuuden osatekijöitä on läheinen, hoivaava, oikeudenmukainen, henkilökohtainen, ja parhaimmillaan elinikäinen kumppanuus parhaan ystävän kanssa. 

Parhaimmillaan parisuhde tuottaa onnea, terveyttä ja hyvinvointia ja on paikka, jossa kummatkin osapuolet voivat kasvaa ja kehittyä ihmisinä. Kaikki parisuhteessa elänneet ja elävät tietävät myös, ettei aina ole helppoa. Parisuhteessa on kaksi erillistä ja erilaista yksilöä omine taustoineen ja menneisyyksineen. Ennemmin tai myöhemmin on odotettavissa jonkinlaisia vaikeuksia, se on normaalia. 

Myös ristiriidat kuuluvat parisuhteeseen. Tyypillisiä parisuhteen ongelmia ovat mm. kommunikaation ongelmat ja erilaiset vaikeat elämäntilanteet, -tapahtumat ja -kriisit, esim. lasten kasvatuskysymykset, lasten tai muiden läheisten ongelmat, perheen taloudelliset ongelmat, rahankäyttö, työhön tai työttömyyteen liittyvät kysymykset, ajankäyttö, perheen työnjako, läheisyyteen ja seksiin liittyvät kysymykset, uskottomuus, mustasukkaisuus, päihteet, riippuvuudet jne. Usein pariskunnat sinnittelevät vaikeissakin tilanteissa pitkään yrittäen yksin löytää ratkaisua ongelmiinsa, ja usein tässä onnistuvatkin. 

Toisaalta monessa suhteessa odotetaan aivan liian kauan ja turhaan ennen avun hakemista. Ulkopuolisen avun hakeminen saattaa kuitenkin olla kannattavaa. Parhaimmillaan mahdollinen eron uhka poistuu ja parisuhde syvenee ja nousee toiselle tasolle, yhteenkuuluvaisuuden tunne ja sitoutuminen lisääntyvät. Ja alkuvaiheessa ongelmat olisivat helpommin ratkaistavissakin, kun uskoa vielä olisi asioiden hoitumiseen eikä mahdollisia loukkaantumisia ja muita negatiivisia tapahtumia olisi ehtinyt kasaantua. 

Ratkaisu- ja voimavarakeskeisen pariterapian tarkoituksena on etsiä ja löytää parin yhteisiä tavoitteita ja arvoja pariskuntana, parantaa parin välistä vuorovaikutusta ja tavoitella hyvää elämää sellaisena, kuin pari sen yhteisesti näkee, parantaa pariskunnan välistä kimppaa. 

Keskeisiä menetelmiä ratkaisu- ja voimavarakeskeisessä pariterapiassa on puolisoiden tekemät yhteiset tehtävät. Onnelliset pariskunnat näkevät toisessa vahvuuksia, häivyttävät toisen puutteita ja kohottavat toisen vajavuuksia vahvuuksiksi. Toisen vahvuuksien tietoinen etsintä ja näkyväksi tekeminen voi olla yksi tällainen tehtävä. Meillä on myös taipumus valita puoliso, jonka ominaisuudet ja kyvyt toisaalta sopivat kanssamme, toisaalta tasapainottavat omiamme niin, että se hyödyttää kumpaakin ja vahvistaa parisuhdetta. Tätä kokemusta on kaikissa parisuhteissa, ja sitä voidaan vahvistaa tehtävillä. Vuorovaikutus parisuhteessa on liian usein puhumista ja odottamista, ja se ei ole hyvä tapa viestiä. Sen sijaan olisi tärkeää opetella kuuntelemista, ja tehdä sitä usein. Tätä vuorovaikutuksen tekniikkaa on myös mahdollista harjoitella.  

Meillä on myös taipumus muistaa asioita, jotka sopivat sen hetkiseen mielialaamme. Siksi silloin, kun parisuhde voi hyvin, on hyvä aika varautua parisuhteen rankkoihin aikoihin, sillä erityisesti silloin on hyvien aikojen muisteleminen tärkeää. Tähänkin on kehitetty harjoituksia. Ratkaisu- ja voimavarakeskeinen pariterapia etsii myös tehtävillä ja harjoituksilla parin voimavaroja, millä pariskunta on vaikeuksista jo selvinnyt, ja mitä ominaisuuksia osapuolilla on, että myös mukavat asiat parisuhteessa ovat voineet tapahtua. 

Sukua ja sosiaalista verkostoa ei myöskään pidä unohtaa tässä asiassa. Jos sanotaan, että suku on pahin, on se ollut myös monta kertaa paras opettaja tekemässä meistä juuri niitä yksilöitä kuin olemme. Parisuhteen hyvinvoinnille tekee hyvää opetella myös muistamaan ja mahdollisesti kiittämään niitä tärkeitä ihmisiä ympärillämme, jotka ovat olleet vaikuttamassa niihin asioihin, joita pidämme tärkeinä niin parisuhteessa kuin yksilöinäkin. 

Parisuhdetta voi hoitaa myös nettiterapian avulla. Skype-puhelut mahdollistavat tapaamiset paikasta riippumatta, ja voimavarakeskeiseen terapiaan liittyvät harjoitukset ja tehtävät kumppanit voivat tehdä mukavasti kotonaan itselle parhaiten sopivana aikana. 

Parisuhdetta kannattaa hoitaa ja vaalia. Sillä halu ja tahto pysyä parisuhteessa on tullut lähes ainoaksi parisuhteen perustaksi, kun yhteiskunnan normit eivät sitä enää vaadi. Rakkaus on myös pitkälti tahdon asia.



Tämän artikkelin kirjoitti Helena Vuoriheimo. Hän on koulutukseltaan laillistettu psykoterapeutti ja sairaanhoitaja (ylempi AMK). Työssään Helena käyttää voimavara- ja ratkaisukeskeisiä menetelmiä. 


Therapion.com FI - www.therapion.com/fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti