lauantai 29. joulukuuta 2012

Nettiterapia: kokemuksia ja huomionarvoisia asioita



Nettiterapia on joustava ja nykyaikainen tapa hoitaa omaa mieltä. Tässä artikkelissa kerromme omista kokemuksistamme, siitä millaista on tarjota nettiterapiaa ja millaisia tuloksia sillä on saatu.


Therapion.com -palvelu on ollut olemassa reilu kymmenen vuotta. Sen aikana olemme hoitaneet tuhansia asiakkaita ympäri maailmaa. Nykyään tiimejä on viisitoista ja palvelua saa eri kielillä miltei mihin vuorokauden aikaan tahansa. Koska aloitimme palvelun suomeksi, pidämme suomalaisten asiat sydäntä lähellä, riippumatta siitä missä päin maailmaa he sitten asuvatkin.

Peruslähtökohta nettiterapiassa on säilyttää sama ammatillinen ote työhön kuin perinteisessäkin vastaanottotilanteessa. Toinen tavoite on tuoda palvelu lähemmäksi ihmistä, mikä käy päinsä uusien kommunikointikanavien avulla. Yhteydenpitotapoja asiakkaisiin on netissä useita. Voi käyttää sähköpostia, chattia,  nettipuheluita (esim. Skype tai Zoom sopivat mainioisti) tai puhelinta. Kaukopuheluiden soitto käy sekin helposti päinsä.

KOKEMUKSIA NETTITERAPIASTA

Kokemukset nettiterapiasta ovat olleet hyviä sekä asiakkaiden että toimijoiden milelestä. Yksi suurista eduista on nettiterapian joustavuus. Sitä voi káyttää tavalla, jonka asiakas itse katsoo mieleiseksi. Yksi pitää kirjoittamisesta, toinen puhumisesta. Nettiterapia joustaa ja antaa asiakkaalle enemmän valtaa päättää siitä, milloin ja kuinka nopeasti edetään.

HUOMIONARVOISIA ASIOITA

Turvallisuus on netissä tärkeää, mutta niin se on myös netin ulkopuolella. Kun etsii itselleen psykologia tai psykoterapeuttia, on syytä tutustua hyvin tarjottavaan palveluun ja sen tekijään. On myös hyvä asiakaan pysähtyä hetkeksi ennen aloitusta ja miettiä, mikä on se syy tai ne syyt, joiden takia erityisesti haluaa keskustella ammattilaisen kanssa. Kaikki elämän ongelmat eivät vaadi ammattiapua mutta jos paha olo tai masennus jatkuvat, silloin ulkopuolinen apu voi olla paikallaan.

Nettiterapian aikana on hyvä muistaa tietoturvan perusasiat. Salasanat on syytä vaihtaa säännöllisesti ja kun niitä luo, ei kannata käyttää pohjana esim. syntymäaikoja tai muuta sellaista, jonka hakkerit voivat helposti arvata. Oma  laitteet on syytä aina pitää käden ulottuvilla. Ei myöskään ole suositeltavaa jakaa omaa tietokonettaan toisen ihmisen kanssa. Nettiterapia on yksityisasia.

NETTITERAPIAN ERITYISPIIRTEITÄ

Mitä sitten tulisi nettiterapiassa huomioida aivan erityisesti?

Minusta kannattaisi nimenomaan muistaa se, että nettiterapia on uudenlainen tapa hoitaa asiakkaita. Siihen kannattaa kouluttautua, tilanteeseen kannattaa valmistautua. Nettiterapia on ammatillinen kohtaaminen, ei mikään tavallinen vapaa-ajan chatti ystävän tai perheenjäsenen kanssa.

Jokainen asiakastapaaminen on intensiivinen kokemus, ja netissä tämä kokemus entisestään tiivistyy. Jotta nettiterapian intensiivisyys ei yllátä, on hyvä luoda tapaamiselle selkeä rakenne, sellainen joka mahdollistaa asiakkaan tilanteen tehokkaan hahmottamisen ja sitä myöten tukee hoidon edistymistä.

***

Tekstin kirjoitti psykologi Timo Kojonen.



Therapion.com FI - www.therapion.com/fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti